Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος



Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που συγκρίνει τις αμφιλεγόμενες ηλεκτρονικές συσκευές με την αναγνωρισμένη πλέον μέθοδο.

Στη νέα μελέτη, που έγινε στη Νέα Ζηλανδία, συμμετείχαν συνολικά 657 καπνιστές από τους οποίους στους 300 δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με αποθέματα για 13 εβδομάδες ενώ άλλοι τόσοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία αποκατάστασης νικοτίνης με αυτοκόλλητα επιθέματα. Σε μία μικρότερη ομάδα 73 ατόμων δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Κατά τους Νεοζηλανδούς ερευνητές, το ποσοστό των εθελοντών που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα για τουλάχιστον έξι μήνες ήταν 7,3% στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι 5,8% στην ομάδα που χρησιμοποιούσαν τα αυτοκόλλητα επιθέματα. Η σχετικά μικρή διαφορά σε αυτά τα ποσοστά δεν είναι στατιστικά σημαντική, οπότε συμπεραίνουμε ότι τα επιθέματα νικοτίνης έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με την ηλεκτρονική συσκευή. Ελαφρώς μικρότερη αποτελεσματικότητα δείχνει να έχει η συσκευή χωρίς νικοτίνη. Το ποσοστό σε αυτή την περίπτωση είναι 4,1%.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 57% των εθελοντών που χρησιμοποίησαν τη συσκευή, είτε με νικοτίνη είτε χωρίς, κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση του συμβατικού τσιγάρου στο μισό ή και περισσότερο. Στην ομάδα των επιθεμάτων νικοτίνης, μόνο το 41% πέτυχε ανάλογη μείωση.

Κατά τον Δρ Μπούλεν ο κόσμος που συμμετείχε στη μελέτη ήταν περισσότερος ενθουσιώδης με το ηλεκτρονικό τσιγάρο απ'ότι με τα επιθέματα. Το ένα τρίτο των ανθρώπων που χρησιμοποίησε τη συσκευή, είτε με νικοτίνη είτε χωρίς, συνέχισε να τη χρησιμοποιεί μετά την αρχική φάση των 13 εβδομάδων για τουλάχιστον έξι μήνες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των επιθεμάτων ήταν μόνο 8%. Επιπλέον, εννιά στους δέκα χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου δήλωσαν ότι θα το συνιστούσαν σε κάποιο φίλο συγκριτικά με μόνο 56% στην ομάδα των επιθεμάτων.

Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας!

1 σχόλιο:

  1. Σαν συμφωνησω με το αρθρο, το οποιο ειναι και πολυ καλογραμμενο, οτι το ηλεκτρονικο βοηθαει στο κοψιμο του καπνισματος και μιλαω απο πρωτο χερι. Οταν ειδα οτι πρεπει να κοψω το παραδοσιακο τσιγαρο απο θεμα ιγιειας, ιγιεινης αλλα και οικονομικου ειπα θα αγορασω ενα ηλεκτρονικο τσιγαρο να δω την διαφορα. Αγορασα μετα απο πολυ ψαξιμο ενα ηλεκτρονικο τσιγαρο απο την www.altersmoke.gr και μετα απο 2 χρονια που το χρησιμοποιω πραγματικα εχω φτασει σε σημειο να το κοψω και αυτο πραγμα το οποιο δε θα γινοταν ποτε αν συνεχιζα με το παραδοσιακο τσιγαρο. Το ατμισμα ειναι με διαφορα καλυτερο απο το καπνισμα αλλα και για οσους θελουν να το κοψουν τελειως ειναι ενας πολυ καλος τροπος να ξεκινησετε αυτην την διαδικασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή