Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατέταξε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην κατηγορία των φαρμάκων



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων κατέληξε σε απόφαση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τους καταναλωτές πρώην καπνιστές όσο και γενικότερα για την εξέλιξη και την εδραίωσή του ως ένα εναλλακτικό και σημαντικά λιγότερο βλαβερό τρόπο καπνίσματος. Η απόφαση αυτή είναι να μην κατατάξουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην κατηγορία των φαρμάκων, η οποία βασίστηκε σε λογικά και αυτονόητα επιχειρήματα, τα οποία οι φορείς που ισχυρίζονταν το αντίθετο είχαν αγνοήσει.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μία τυποποιημένη πρόσληψης νικοτίνης και απόλαυσης αλλά αντιθέτως υπάρχουν πολλές συσκευές με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Με άλλα λόγια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχει τίποτα το τυποποιημένο από την συσκευή, την γεύση του υγρού αναπλήρωσης αλλά και την νικοτίνη. Αντιθέτως ο ίδιος ο καταναλωτής επιλέγει την συσκευή και το υγρό αναπλήρωσης καλύπτοντας τις δικές του προσωπικές ανάγκες.

Η δυναμική και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως οδήγησε χιλιάδες καταναλωτές να αμυνθούν του δικαιώματος τους να μπορούν εκείνοι να διαλέξουν τον τρόπο πρόσληψης της νικοτίνης με έναν τρόπο που θα είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβής από το συμβατικό κάπνισμα.

Τα δεδομένα που προκύπτουν είναι απόλυτα ενθαρρυντικά υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες και μελέτες. Κανείς ωστόσο σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια συμβολή του στην μείωση των επιβλαβών συνεπειών του καπνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου